Abstract:
ظهرت مشكلة الأمن الغذائي بوصفها إحدى المعضلات التي فرضت نفسها على الساحة الدولية، وخاصة في الدول العربية، وحصل نقصٌ في المواد الغذائية بسبب جائحة كورونا واضطرابات في التجارة الدولية، وتعاني ليبيا من مشكلتين أساسيتين في مجال الغذاء هما: انخفاض مساحة الأراضي الزراعية ونقص المياه مقارنة بالاحتياجات البشرية، وترتب على ذلك عجز القطاع الزراعي المحلي عن تلبية حجم الطلب على الغذاء، وظلَّ هناك اعتمادًا على إيرادات النفط لتوفير الغذاء من الخارج.
هدفت هذه الدراسة إلى توضيح الخصائص الطبيعية والبشرية وتأثيرها على ممارسة الصيد البحري. وتتبع تطور الإنتاج السمكي في شمال غرب ليبيا، ودوره في تحقيق الأمن الغذائي ومما خلصت إليه الدراسة أنَّ القطاع السمكي يواجه تحديات كبيرة تحول دون مساهمته بشكل فعال في تحقيق الأمن الغذائي، خاصة ما يتعلق بانخفاض عدد العاملين في مجال حرفة الصيد البحري، وكذلك انخفاض عدد وحدات الصيد في السنوات الأخيرة، بالإضافة إلى انخفاض قيمة المخصصات المالية لهذا القطاع، خرجت الدراسة بعدد من التوصيات أبرزها تشجيع الباحثين عن العمل للتوجه لممارسة حرفة الصيد البحري، وتقديم حوافز مادية لهم، والعمل على القضاء على الهجرة غير الشرعية؛ حتى تمارس وحدات الصيد عملها بشكل اعتيادي. وإنشاء موانئ حديثة مخصصة للصيد البحري.
The problem of food security emerged as one of the dilemmas that imposed itself, on the international arena, especially in the Arab countries, and there was a shortage of foodstuffs due to the Corona delinquency, and disturbances in international trade, and Libya suffers from two basic problems in the field of food, The decrease in the area of agricultural lands and the lack of water, compared to human needs, and as a result the inability, of the local agricultural sector to meet the volume of demand for food, and there dependence on oil revenues to provide food from abroad.
This study aimed at clarifying the natural and human characteristics, and their impact on the practice of marine fishing, and tracking the development of fish production in northwest Libya, and its role in achieving food security.
From what the study concluded, the fish sector faces great challenges that prevent its effective contribution to achieving food security, especially with regard to the decline, in the number of workers in the field of marine fishing, as well as a decrease in fishing units in recent years, in addition to a decrease in the number of fisheries workers.
The value of financial allocations for this sector, The study came out with a number of recommendations, most notably encouraging job seekers to go to practice the fishing craft, providing them with material incentives, and working to eliminate illegal immigration, so that the fishing units continue to practice their work in a regular way, and the establishment of modern ports dedicated to marine fishing.